1. Home
  2. Over HomeFlex

Van bemiddelaar tot ontwikkelaar in flexibele huisvesting

Van bemiddelaar tot ontwikkelaar in flexibele huisvesting

Een flexibele huisvestingspartij die onderscheidend is in de markt en bedrijven ontzorgt. Dat had Bert Verheij voor ogen toen hij in 2008 startte met HomeFlex. Hierbij waren de volgende zaken belangrijk: goed beheer, hoge flexibiliteit, flexibele opzegtermijnen en geen onverwachte kosten achteraf. Hieronder kunt u lezen hoe ons bedrijf zich heeft ontwikkeld tot een toonaangevende huisvester van flexwerkers.

 

Oplossing voor dubbele woonlasten en woningzoekenden

In de beginperiode van HomeFlex kampten veel particulieren met dubbele woonlasten door de crisis. Daarnaast waren er bedrijven die zochten naar huisvesting voor arbeidsmigranten. Bert bracht vraag en aanbod samen door de woningen zelf te huren van particulieren. Met een compleet all-in concept verhuurde hij deze woningen vervolgens aan bedrijven die personeelshuisvesting nodig hadden. Zo konden particulieren hun dubbele woonlasten financieren en kregen arbeidsmigranten een goede plek om te verblijven.

 

Leegstandbeheer voor woningcorporaties

Vanaf 2009 kwamen veel binnenstedelijke vernieuwingen stil te liggen. Woningcorporaties die tijdens uitverhuisperiodes geen ongewenste leegstand wilden, verhuurden hun woningen aan HomeFlex. Zo ontstond er een win-winsituatie. HomeFlex nam verantwoordelijkheid voor het volledige beheer en woningcorporaties genereerden inkomsten door de woningen te verhuren aan HomeFlex.

 

Samenwerking met investeerders

Door de lage rentestand vanaf 2014 zochten steeds meer investeerders naar mogelijkheden die meer rendement genereerden. Daardoor werd het ook voor investeerders interessant om met HomeFlex samen te werken. Door een woning te kopen en die aan HomeFlex te verhuren waren ze verzekerd van maandelijkse inkomsten.

    

SNF-gecertificeerd

In 2014 bereikten we een grote mijlpaal: we behaalden het certificaat van Stichting Normering Flexwonen (SNF). Deze stichting ziet erop toe dat onze woningen voldoen aan de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten. Jaarlijks vindt er herkeuring van onze woningen plaats. Wij controleren de woningen ook regelmatig zelf op leefruimte, brandveiligheid, hygiëne, sanitaire voorzieningen, kookgelegenheid en de naleving van de huisregels. Dankzij de SNF-keuringen en onze eigen controles kunnen we het aanbod en het gebruik van uitsluitend gecertificeerde huisvesting bevorderen.  

 

"HomeFlex wil het aanbod van uitsluitend goede 

      kwaliteit huisvesting

bevorderen"

 

Groeiende vraag naar huurwoningen voor arbeidsmigranten

Sinds onze start is de vraag naar huurwoningen voor arbeidsmigranten alleen maar gegroeid. Maar naarmate het einde van de crisis in zicht kwam werd het woningaanbod vanaf 2016 steeds kleiner. Tegelijkertijd werd de vraag naar personeel groter en daarmee groeide ook de vraag naar personeel uit het buitenland. Daarom moesten wij op zoek naar nieuwe oplossingen voor bedrijven en uitzendorganisaties met arbeidsmigranten.  

 

Projectontwikkeling flexwonen

Door de schaarste op de woningmarkt zijn we op zoek gegaan naar oplossingen en ontwikkelden een flexwonenconcept voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hiervoor zitten we regelmatig om de tafel met overheden. Dit concept is geheel aan te passen aan de wensen van de gemeenten en is dan ook maatwerk, maar wél snel te realiseren. Dit heeft onder andere geresulteerd in een mooi wooncomplex voor arbeidsmigranten in de gemeente Katwijk. Dit project betreft 16 wooneenheden met 64 bedden, eigen parkeergelegenheid, een fietsenstalling en groenvoorziening. Halverwege 2020 is project Elsenbosch opgeleverd in Honselersdijk, dat huisvesting biedt aan ruim 300 arbeidsmigranten. In 2021 opende het appartementencomplex in Sluiskil dat ruimte biedt aan ca. 80 bewoners. Zie projecten voor meer informatie.

 

Flexwonen op vakantieparken

Vakantieparken vormen ook een oplossing voor het beperkte aanbod op de woningmarkt. Daarom zijn we sinds 2017 aanwezig op verschillende vakantieparken. Een groot deel van het jaar huren we woningen van het vakantiepark en verhuren we deze aan bedrijven die arbeidsmigranten willen huisvesten. Ook hierbij is het belangrijk dat de huizen voldoen aan de normen van SNF.

 

10 jaar HomeFlex

In 2018 bereikten we weer een mijlpaal: ons 10-jarig jubileum. Dit vierden we uitvoerig én we verhuisden met meer dan 30 medewerkers naar een nieuw kantoorpand: Molendijk 16 in Sliedrecht. Een pand met een rijke historie. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog het beginpunt van de gevaarlijke vaarroute van de Linie-crossers. Zij brachten mensen tijdens de winter van ’44-‘45 vanuit het nog bezette Sliedrecht naar het reeds bevrijde Brabant.

 

Non-stop uitbreiding van huisvesting

HomeFlex blijft doorgroeien. In 2017 hebben we wekelijks zo’n 2.000 arbeidsmigranten gehuisvest. In 2018 waren dit er 2.500 en inmiddels zijn het er meer dan 3.000. Om dit te realiseren hebben de afdelingen binnen ons bedrijf zich aanzienlijk ingespannen. De afdelingen Inkoop en Commercie regelen de inhuur en verhuur van de woning. Hiervoor werken ze nauw samen met de facilitaire afdeling en de buitendienst. 

 

Onze toekomstvisie

2020 en de jaren die volgen staan onder andere in het teken van projectontwikkelingen en het vinden van nieuwe woningen. Nu blijkt dat er een groot tekort is aan huisvesting voor arbeidsmigranten, voeren we gesprekken met diverse gemeenten. Ons doel is om in meerdere regio’s een dergelijk woonconcept als in Katwijk en Honselersdijk te realiseren. Flexwonen kan een oplossing zijn in het tekort aan woningen voor buitenlands personeel. Er zijn al meerdere ontwikkelingen gaande in onder andere Zeeland, Gelderland, het Westland en Brabant.